sobota, 10 czerwca 2017

Zielone masełko z AWOKADO




Awokado to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Śmiało go można zaliczyć do super-pokarmów. Jest skarbnicą witam (E, A, C, PP, H, K, B1, B2), składników mineralnych (głównie potasu) i kwasu foliowego. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. To owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi, a przez to chronią serce, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Awokado posiada dużą ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Jeśli chodzi zaś o smak, to nie powala na kolana. W ,,czystej postaci" u nas nie przechodzi. Ale wystarczy odrobinę doprawić i oto mamy taką pyszną kanapeczkę z najzdrowszym masełkiem jakim można sobie zrobić. 
Ostatnie odkrycie. W szybszej wersji pokrojone na kanapkę. Ukryte pod szyneczką, pomidorkiem i szczypiorkiem, naprawdę było niewyczuwalne. 
Aaa najlepsza wersja dla dzieci. Grzanka posmarowana takim masełkiem, zjedzona ze smakiem!



1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól 

1). Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i łyżką oddzielić od skórki.
(wybrać dokładnie przy samej skórce, bo tam jest najbardziej wartościowe).
2). Przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i sól.
Rozgnieść widelcem lub blenderem.

11 komentarzy:

  1. Wow, jak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne masełko :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa telepatia! Wczoraj kupiłam awokado i pomyśłałam sobie, że poszukam jakiegoś fajnego przepisu na pastę. Wchodzę na "gar", a tam na pierwszej pozycji wśród zdjęć moich ulubionych - przepis Magdy:)) Biorę w ciemno, bo już kilka Twoich przepisów wykorzystałam i zawsze był to strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej,jaka pyszna kanapeczka))
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcie! !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe masełko, pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miło mi bardzo)), że się wstrzeliłam z przepisem))pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś kupiłam awokado i wyrzuciłam, bo był bez smaku. Zaryzykowałam i kupiłam do tego masła i nie żałuję. Nawet nieźle smakowało))
    Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie smaki i ten delikatny zielony kolor, mniam :)

    OdpowiedzUsuń